profile

Skötselråd

köp glasögon online - renoptiks.e


 

Se till att ta väl hand om dina glasögon. Det gör inte bara att de håller längre utan låter dig också se bättre. Många människor tänker felaktigt att märkena mest är synliga skönhetsfel, men de mikroskopiska skårorna sprider ljuset fel vilket därmed irriterar ögonen.

Damm och smuts kan ge små repor och förstöra glasen. Ett tips är därför att rengöra glasögon dagligen med en mikrofiberduk, speciellt utformad för glasögon. Du måste inte rengöra glasögon med ättika eller annat medel för att det ska ge goda resultat. Men det är klart att du då och då kan behöva lite mer än glasögonduk.

För att vårda dina linser med glasögonduken behöver du också vårda duken. Tänk därför på förvara den i dess kåpa när den inte används. Om duken istället låts ligga ute samlar den på sig damm, och kommer bara gnugga de små partiklarna på linserna och på så sätt repa dem snarare än rena.

Tvätta inte mikrofiberdukar i temperaturer över 40 grader och använd inte mjukmedel eftersom det kan fastna i tyget och efterlämna spår på glasögonen nästa gång du rengör dem!

OBS! Använd inte jackor, pappershanddukar, ull, tröjor, handdukar eller servetter för att rengöra glasögon! Dessa produkters ytor är för hårda för glasögonglas. Dessutom fastnar smuts i matrialens fibrer och kan repa linserna. Befinner du dig på en allmän plats utan något lämpligt att torka glasögonen med så är en mjuk t-shirt den bästa ersättaren. Kom ihåg att även om du har specialbeläggning på dina linser som förhindrar repor, finns det inget som till 100% står emot repor.

Använd helst också inte tvål och vatten för att rengöra dina glasögon, och inte heller windex eller andra rengöringsmedel som är avsedda för mer krävande rengöring. I stället kan du använda speciella rengöringsmedel för glasögon som finns som spray eller våtservetter.

Vår Extra AR-behandling är speciellt framtagen för omsorg med glasögonduk, och rengör linsen skonsamt och grundligt. Dessutom har den en antistatisk effekt som gör att glasögonen inte drar till sig lika mycket damm och smuts. Den är ett bättre val än husmorskurer som ättika, såpa och annat som faktiskt kan leda till att dina glasögon slinter ur din hand och skadas i handfatet.

Tänk på att rengöra glasögon på ett säkert sätt!

När du rengör dina glasögon, se till att hålla dem ordentligt i ena handen. Skölj glasen med rent vatten för att ta bort damm eller smuts. Ta trasan i handen och gnugga försiktigt båda sidor av varje lins tills du inte längre kan se några fläckar. Andas på dem försiktigt så att du kan se alla ställen du missade och torka dem snabbt - innan vattnet avdunstar.  

När repor väl satt sig i ett plast- eller mineralglas är de i princip omöjliga att bli av med. Det bästa skyddet är alltså genom att förebygga dem. Om dina glas blir repiga ska du byta ut dem direkt.

Undvik:

Temperaturer över 80 grader, eftersom att det skadar även tåliga glas och bågar.att utsätta dina glasögon för värme eftersom detta kan förstöra både glasen och bågen. Ta till exempel aldrig med dem in i bastun. Var försiktig när du öppnar ugnsluckan och lämna inte glasögonen i bilen en varm sommardag.

Glas av organiska material bör aldrig utsättas för höga temperaturer eller stora temperaturavvikelser, eftersom att deras ytbehandling kan ta skada (gäller t.ex. reflexfria glas). Extrema temperaturavvikelser kan även orsaka sprickor på grund av skillnaden i struktur mellan grundglaset och ytskiktet.

Bågar

Det är viktigt att komma ihåg att glasögonbågar, särskilt plastbågar, bör inte förvaras i extrem hetta eller extrem kyla. Långvarig exponering för allvarliga temperaturer kan äventyra integriteten i bågarna. Många plastbågar görs genom att spruta in flytande plast i en form, och dessa typer av bågar, medan de tål normalt slitage, är de inte avsedda att vara kvar i varma bilar eller ute i höga minusgrader under längre perioder. Förvara därför glasögon du inte använder i ett hårt fodral. Om du vill lägga undan dem och inte har ett fodral till hands, se till att glasen pekar uppåt.

rengöra glasögon

Försäkra dig också om att fodralet är ordentligt stängt - du kan alltid göra ett testsläpp utan glasögon inuti för att se hur det håller. Om du ska lägga ifrån dig glasögonen en kort stund, låt bli att fälla ihop skalmarna. Det minskar belastningen på skruvarna.

Ta alltid av och på dina glasögon med båda händerna så håller de formen längre.