profile

Synkomfort och produktivitet, upptäck arbetsglasögon och terminalglasögon för din arbetsmiljö

Spenderar du en stor del av arbetsdagen framför en dator eller annan skärm?

Arbetsglasögon, som också kan kallas för terminalglasögon, behövs inom de flesta yrken idag. Om du inte utnyttjar chansen att skaffa terminalglasögon trots att du behöver dem kan följden bli huvudvärk eller ont i nacken. Kanske lider du redan nu av dessa besvär. Då är det hög tid att göra något åt saken!

Ett par extra bildskärmsanpassande glasögon är ofta lösningen för både ökad arbetskvalitet och ökad trivsel. Med arbetsglasögon (kallas också för datorglasögon eller närprogressiva glasögon) kan du kommunicera med kollegor vid bordet och samtidigt arbeta vid datorn. De är specialkonstruerade för att passa dina behov på jobbet.

Hos oss du kan hitta de billigaste och mest prisvärda alternativen. Vi erbjuder terminalglasögon av högsta kvalitet till ett lågt pris! Du kan även ha rätt till den här typen av glasögon från din arbetsgivare om du arbetar mer än 1 timme per dag vid en datorskärm, läs mer om terminalglasögon regler här nedan.

Vad är terminalglasögon?

Teriminalglasögon (Arbetsglasögon, eller Närprogressiva) är till för att underlätta arbetet för dig som upplever begränsningar på din arbetsplats. Idag så är majoriteten av de som använder terminalglasögon äldre än 35 år. Med åldern så förändras flexibiliteten i ögats lins vilket kan leda till minskad synskärpa på långt och nära håll.
Med ett par när- eller rumsprogressiva glas (office MINI, MIDI eller MAXI) så får du den bästa möjliga hjälpen till förbättrad arbetsförmåga och trivsel på jobbet. Ett par arbetsglasögon ger bäraren ett bredare närseende än genom progressiva glas och fungerar från ca. 35 cm upp till 2–4 meter. 

terminal datorglasögon | närprogressiva glasögon

 

Vi erbjuder 3 typer av arbetsglasögon:

 1.     Klassiska Office MINI arbetsglasögon (terminal)

Det här är arbetsglasögon som har en fokusomfattning på ungefär 0,35 meter till 1-1,3 meter. De är gjorda för närseende. De ger det bredaste synfältet för läsning och för arbete vid dator. Det här är ett bra val för dig då du ska jobba vid skärm, läsa, sy spela bordsspel och liknande.

Terminalglasögon

2.     Office MIDI arbetsglasögon (närprogressiva)

Här får du ett lite mindre synfält för läsning och för arbete vid dator än vad du får med klassiska MINI-modellen. MIDI ger ett begränsat seende upp till omkring 1,5-2 meter. Samtidigt som du förlorar lite på området dator och läsning så får du mer för seende på längre håll.

Det är bekvämt att använda den här typen av arbetsglasögon då du till exempel ska ha ett möte med en kund som sitter mitt emot dig vid bordet. MIDI kan fungera mycket bra för läsning, arbete vid dator, då du ritar eller målar och då du ser på TV.

Arbetsglasögon

3.     Office MAXI arbetsglasögon (rumsprogressiva)

MAXI-modellen går också under beteckningen rumsprogressiva. De har ett ännu mindre synfält än MINI och MIDI vad gäller arbete på nära håll. Här ligger avståendet på 4-4,5 meter.

MAXI är mycket bekväma att använda för föreläsningar och lektioner där du till exempel kan behöva se diagram på lite längre håll. De är också väl anpassade för läsning, föreläsningar då du kommunicerar med kollegor. MAXI kan fungera fint under större delen av dagen men är mindre lämpliga då du sitter vid en dator och jobbar.

Rumsprogressiva glasögon

Viktigt att notera är att alla arbetsglasögon absolut inte är lämpade för att köra bil med. Det går att köpa enkelslipade läsglasögon med konkret styrka och Extra Blue behandling. De är billigare än terminal-, närprogressiva och rumsprogressiva glasögon. Tänk dock på att den här typen av glasögon har styrka som ger komfort för läsning eller vid arbete vid datorskärm men inte båda två samtidigt.

Är ditt företag intresserat av att veta mer om arbetsglasögon?

Hör av er till oss så får ni en speciell rabattkod att använda vid beställning av glasögon hos oss. Det kan ge er ett mycket bättre terminalglasögon pris.

 

Terminalglasögon även kallade arbetsglasögon eller datorglasögon

Bildskärmsglasögon, det vill säga terminalglasögon, skiljer sig från privata glasögon genom annorlunda styrka och/eller annan konstruktionen i glaset. Dina vanliga glasögon ger inte ett komfortabelt seende eller rätt ergonomi när du arbetar mer än en timme per dag framför en skärm. I dina arbetsglasögon är styrkan i glasen anpassade efter de personliga arbetsavstånden.

Du kan dessutom välja att endast byta till glas som är anpassat för att använda framför skärm i dina befintliga bågar.

Du kan även behandla dina glasögon med en ny typ av ytbehandling för skärmanvändare - Neva Max Blue behandling. Denna behandling reducerar blått ljus vilket gör att ögats behov av att ständigt fokusera om begränsas. Det gör att du minskar risken för att bli trött i ögonen på kort tid. Behandlingen fungerar även utmärkt för dig som inte har några synfel utan bara sitter vid en bildskärm ofta!

terminalglasögon

Glasögonen får med denna behandling ett blått filter som inte syns. De ser ut som vanliga glas och reflekterar bara ljus med en anings blå-violett färg. Läs mer om Neva Max Blue behandling


Vi erbjuder tre alternativ för arbets-/terminalglasögon

 » Enkelslipade arbetsglasögon - Gör det behagligare att läsa/titta på en skärm under längre tid

 • I läsområdet framstår bilder och text större.
 • Kombinerad med ytbehandlingen Neva Max Blue UV minskar ögontrötthet och bländning, och du får en ökad kontrast.
 • Skyddar mot UV-strålning* 25 E-SPF med Neva Max Blue UV.

» Närprogressiva glasögon - Gör det möjligt att se på nära, mellan samt lite längre avstånd

 • Mycket bekvämt vid när- och mellanseende.
 • Naturlig och bekväm arbetsställning.
 • Kombinerat med ytbehandlingen Neva Max Blue UV minskar ögontrötthet och bländning och du får en ökad kontrast.
 • Skyddar mot UV-strålning* 25 E-SPF med Neva Max Blue UV.

» Rumsprogressiva glasögon - Gör det möjligt att se på nära, mellan samt i viss mån långa avstånd (beställning endast via mail)

 • Ger användaren en mer naturlig och ergonomisk arbetsställning vid skärm.
 • Ger ett komfortabelt seende på nära- och mellanavstånd.
 • Du kan även se (begränsat) på längre håll, såsom att följa med i en presentation eller se andra mötesdeltagare vid möten.
 • Kombinerad med ytbehandlingen Neva Max Blue UV minskar ögontrötthet och bländning, och du får en ökad kontrast.
 • Skyddar mot UV-strålning* 25 E-SPF med Neva Max Blue UV.
 • Används särskilt för inomhusbruk, till exempel kontorsarbete. Ska inte användas vid till exempel bilkörning.

» Ungdomsprogressiva glasögon – Kallas också för studentprogressiva glasögon.

Syftet med studentprogressiva glasögon är att fungera som ett första steg till vanliga progressiva glasögon som de allra flesta börjar bära i 40-45-årsåldern. Ungdomsprogressiva glasögon kan vara en möjlighet upp till 40 år.

Med stundentprogressiva glasögon går det att växla mellan det som finns nära och det som finns längre bort. Till exempel mellan studiematieral på bordet och läraren som ger en föreläsning.

 • Kan användas hela dagen vilket är mycket bekvämt.
 • Passar bra upp till 40 års ålder.
 • Är gjorda för att motverka trötthet i ögonen.
 • Är ett bra val när det finns höga krav på komfort och enkel användning.

Hur fungerar dator-/arbetsglasögon?

Vi får våra glas från världens ledande glasleverantörer som till exempel franska BBGR. Det gör att vi kan erbjuda komfortabla glas som fungerar för både läsning, datoranvändning samt inomhusarbete.

Glasen kan anpassas för fler användningsområden och kan med fördel användas till yrken eller fritidssysselsättningar som inte innebär datorarbete. De kan passa bra för yrken som lärare, sjuksköterska, läkare, IT-konsult, kontorsarbetare, musiker eller butikspersonal.

Glasögonen används med fördel i situationer där koncentrationen ligger på mellan- och näravstånd, men där det även krävs viss avståndssyn. De är perfekta för all verksamhet på nära och medel distans.


Hur gör du för att köpa arbetsglasögon?

1. Hitta en favoritbåge eller välj tjänsten “Byta glas i befintlig båge”

2. I steg 1 - Välj “Terminalglasögon” (läs+datorn)

3. Välj tjocklek på glaset samt typ av glasbehandling.

glasbehandling | arbetsglasögon

4. Fyll i ditt recept. För att minimera risken för felskrivningar i din beställning rekommenderar vi att du skickar en kopia av ditt recept till oss via e-post eller med vanlig post.

terminalglasögon | fyll i ditt recept

5. Välj betal- och leveranssätt.

Välj betal- och leveranssätt | arbetsglasögon

KLART - Du får dina glasögon levererade hem till dig inom några dagars tid!


Vem har rätt till gratis terminalglasögon?

Det finns många namn på de glasögon du kan ha rätt till på din arbetsplats: terminalglasögon, bildskärmsglasögon, arbetsglasögon, företagsglasögon, datorglasögon. Du som är fast anställd, vikarie eller projektanställd har rätt till terminalglasögon arbetsgivare bekostar om du arbetar minst 1 timme om dagen vid en datorskärm.

Din arbetsgivare är då skyldig att stå för både glasögonen och dina synundersökningar. Först görs en av företaget bekostad synundersökning. Om den visar att du behöver speciellt anpassade arbetsglasögon kommer ditt företag att bekosta dessa.

Terminalglasögon regler

 

Utforska terminalglasögonens funktion och dess fördelar

Blåljusfiltrering

Den primära funktionen hos dessa är att filtrera bort det skadliga blåa ljuset som genereras av datorskärmar och mobiltelefoner. Genom att minska blått ljus minskar dessa glasögon risken för ögontrötthet och främjar ögonhälsa.

 
Minskar skärmskuggor

Arbetsglasögonens funktion inkluderar även minskning av irriterande reflektioner och skärmskuggor. Detta resulterar i en förbättrad synupplevelse och gör det lättare att läsa text och titta på bilder på skärmen.

 
Förbättrar kontrasten

Terminalglasögon kan öka kontrasten på skärmen, vilket leder till tydligare och skarpare bilder. Detta minskar ansträngningen på ögonen när du tittar på detaljer.

 
Förebygger torra ögon

Många av dessa är utrustade med specialbeläggningar som bevarar ögonens naturliga fuktighet, vilket hjälper till att förhindra torra och irriterade ögon under långa perioder framför skärmen.

Minskad ögonbelastning

Genom att minska ögontrötthet och irritation kan terminalglasögon funktion öka din bekvämlighet och produktivitet under längre arbetspass framför skärmen.

 
Ökad produktivitet

Med klarare och skarpare skärmbilder kan du arbeta effektivare och förbättra din arbetsprestation.

 
Långsiktig ögonhälsa

Terminalglasögon funktionen hjälper till att minska exponeringen för skadligt blått ljus och främjar därmed din ögonhälsa på lång sikt.

 
Bekvämlighet

Terminalglasögon är en bekväm lösning för alla som regelbundet använder digitala enheter och vill skydda sina ögon.


 

Beställer du dina glasögon här hos oss ökar du naturligtvis dina chanser att få ett par riktigt bekväma och snygga glas godkända och bekostade av din arbetsgivare eftersoterm de är billiga och prisvärda. Vi har förmånliga priser.

Arbetsgivaren kan faktiskt neka att stå för kostnaden om glasögonen visar sig bli för dyra i förhållande till det pris du skulle ha kunnat fått dem för.

Du som har ett eget företag (även handelsbolag och aktiebolag) har också rätt att dra av kostnaden för både terminalglasögonen och synundersökningar om det är glasögon du enbart använder i samband med arbete. Det är inte svårt att bokföra glasögonen och med vår hjälp blir det en mindre kostnad som är en viktig investering i din personal.

Lycka till med valet av arbetsglasögon och hör gärna av dig med frågor!

Alexander på RenOptik