profile

Hur ska glasögon sitta?

Glasögon ska sitta bekvämt förstås! Det är därför som vår tjänst som gör det möjligt för dig att låna hem glasögon och prova är så uppskattad. Med den kan du ju kolla att det verkligen blir glasögonbågar som du kommer att trivas med.

Med detta sagt så finns det förstås några saker att tänka på. Du vill att dina glasögon ska sitta rätt och att de ska sitta ordentligt. Men vad innebär detta egentligen?

Tryck mot tinningarna ska vara lätt

Många tror att det måste trycka mot tinningarna för att glasögon ska sitta ordentligt men så är det inte. Det räcker med ett lätt tryck för att glasögonen ska sitta kvar och inte glida ner över näsan. Om det istället blir för mycket tryck så finns risken för att sidorna flyttar upp vid ditt huvud medan bågen glider nedåt över näsan.

Ta en titt på dina nuvarande bågar

Om du har gamla bågar som du är trött på så betyder det kanske inte att de inte sitter bra. Du kan kolla vilka nummer som finns i dina nuvarande glasögonbågar. Det finns tre stycken att hålla koll på.

Du har:

  • A-mått som visar glasets bredd som ligger mellan 40 och 60 mm.
  • D-mått som visar avståndet mellan glaskant och glaskant över din näsa.
  • Skalmängden från skruv till topp, det vill säga toppen av skalmen.

Det sista måttet kan avvika från det du har just nu om du går från en rak skalm till en som är böjd.

Hur ska glasögon sitta över näsan?

Vad gäller passformen över näsan är det viktigt att du inte får bågar som glider ner eller som lämnar märken på din näsa. Det gäller att uppleva en balans. Det bör inte vara tyngre på en sida och du ska inte behöva sitta och rätta till dina glasögonbågar med jämna mellanrum.

Passform över kinderna

Det är verkligen viktigt att glasögon inte tar stöd mot kinder när du ler eller pratar. Om detta sker är passformen inte korrekt.

glasogon barn

Glasögonen ska inte ramla av

När du rör på dig så får det inte kännas som att glasögonen håller på att åka av. Du ska kunna röra på dig kraftfullt utan att detta sker. Om glasögonen sitter som de ska så klarar de till och med ett löp-pass utan att åka i backen.

Vårt råd är att du lånar hem bågar om du är osäker på passform. Då kan du i lugn och ro se hur det ser ut och känna efter. Gå omkring i bågarna och titta i spegeln när du har tagit av dem. Om det finns röda märken på näsa och kinder är det inte rätt storlek eller modell för dig.

Lycka till med glasögon som sitter perfekt!

Tillbaka

Kommentar