profile

Ska man ha glasögon på passet?

Du kan få rådet att ta av dig glasögon av tjänstemannen på plats då du tar bild för pass. Fast enligt svensk lagstiftning så får du faktiskt ha glasögon på passet! Visst finns det anledning till att polisen helst ser att du tar av dig dina glasögon.

Om du har kraftiga glasögonbågar som täcker dina ögon på ett sätt som gör att de inte syns ordentligt på bilden så är det ett problem. Kravet för passbilden är nämligen att båda ögonen ska ses ordentligt. Dessutom måste både panna och ögonbryn synas på bilden.

Pupillerna syns även med glasögon

Det gäller att dina pupiller syns på bilden. Och det är klart att glasögonens glas kan skapa reflexer som gör att man inte ser ordentligt. Då får du ta en ny bild. Men det ska inte bli reflexer om du använder dig av en automat som är särskilt till för passbilder.

Om du köper glasögon online hos oss så kan du ju se att det finns många olika typer av ramar och former. En del kan faktiskt vara så skrymmande att det inte blir en bra passbild. Då får du ta av dig glasögonen så att pupiller, ögonbryn och panna kan ses ordentligt på bilden!

Varför sägs det att man inte får ha glasögon på passbilder?

Det är alltså tillåtet med glasögon på passbild och det särskilt när du av medicinska skäl måste ha de på dig. Fast det är ändå vanligt att både tjänstemän och andra säger att det är förbjudet med glasögon på passbild.

Det här beror antagligen på att vet att det kan bli problem med vissa typer av bågar. Om du bara använder dig av läsglasögon så finns det ju ingen anledning för dig att ha dessa på din bild på passet.

Genom att säga att det är förbjudet med glasögon på passbilden så sållar man bort folk som faktiskt inte behöver glasögonen hela tiden. Det räcker att du säger att du måste ha dina glasögon på dig så kommer du att få det!

Glasögon på ID-kort är också okej

Du får också ha glasögon på bilden på ditt ID-kort. Här ska det finnas medicinskt skäl till att du vill ha brillorna på dig på bilden. Det räcker att du har ett synfel som skäl till att behålla glasögonen på när du tar din ID-bild.

Det är i stort sett samma regler som gäller som då du tar bild till pass. Tanken är ju att det ska gå att identifiera dig med bilden som du har på ditt ID-kort. Då är det viktigt att du inte har glasögon som skrymmer eller förändrar ditt utseende för mycket.

När du alltid har dina glasögon på så är det ju faktiskt bra att de även finns med på passbilden. Det är ju så du ser ut normalt sett!

Tillbaka

Kommentar