profile

Vad heter glasögon utan skalmar?

Idag ser vi glasögon med skalmar som en självklarhet. Vi vill ha snygga glasögonbågar och skulle knappast ha lust att tejpa fast glasögonen i pannan. Men det där med att bära glasögon utan skalmar är faktiskt något som fortsatt är aktuellt om än med modern design på glasen.

Det finns flera namn som beskriver glasögon utan skalmar:

  • Lornjett
  • Pincené
  • Monokel

Vad är glasögon utan skalmar?

Glasögonskalmar blev först aktuella på 1700-talet. Innan dess använde man sig av något av de nämnda alternativen ovan. Skalmen som i starten bands runt tinningarna är idag något som vi är vana vid.

Om vi tar bort skalmen så har vi ju bara själva glaset. Det är det som är glasögon utan skalmar!

Glasögon utan skalmar är klassiska

Lornjetter är glasögon utan skalmar som har ett eller två glas. En lornjett med ett glas kan även kallas för monokel. Historiskt sett så var det damer som hade den här typen av glas att se genom. De använde sig av ett handtag för att föra glaset till ögat och se bättre.

En klassisk lornjett kan ha ett skaft som går att fälla in. Det är inte alls samma sak som pincenén som klämdes fast över näsryggen. Pincenén lanserades under 1800-talet. Designen var populär för att den gav lätta glasögon som var enkla att använda.

monokel

Moderna former av glasögon utan skalmar

Det finns fortfarande glasögon utan skalmar och de är inte sällan läsglasögon. Den som vill ha ett par smidiga läsglasögon kan trivas bra med läsglasögon utan skalmar som kan fästas i ansikte eller på vanliga glasögon för en särskild effekt.

Om du bara behöver läsglasögon för att använda din mobiltelefon kan ett par lätta läsglasögon utan skalmar komma väl till pass. Du kan ha ett par i bilen, ett par i båten och så ett par i väskan förstås.

Det finns moderna varianter av pincené såväl som av lornjetter. Det är bara att fästa på näsan eller så skaffar du ett tittglas med handtag. Detta kan kännas lite historiskt men ganska kul och det finns moderna varianter av den här typen av tittglas.

En modern variant av skalmlösa glasögon är den som du kan vika upp. Dessa är bekväma för de sitter lätt i ansiktet och så fäller du ner när du behöver det. Du slipper bågar som du känner vid tinning och öron. Glasögon utan skalmar som du kan vika upp är också något som kan vara bra för dig som alltid förlägger dina terminalglasögon!

När passar det inte med skalmlösa glasögon?

Om du använder glasögon dagligen så är det inte säkert att du kommer att gilla den här typen av glasögon. För mer permanent användande av glasögon är modellen utan skalm inte ett bra val. Dessutom är detta en stil som inte ger samma möjligheter till personliga val som glasögon med bågar gör.

Och om du vill ha särskilda märken som Tom Ford glasögon så kommer du ju inte att hitta varianten utan skalm. Det är en ganska begränsad nisch men visst är det roligt att du fortfarande finner skalmlösa glasögon precis som för flera hundra år sedan!

Tillbaka

Kommentar