profile

Hur fungerar solglasögon över glasögon?

Solglasögon

Om du tillhör de som föredrar att använda vanliga glasögon och aldrig linser så har du två lösningar då solen börjar gassa igen.

 1. Du kan använda solglasögon ovanpå dina glasögon

 2. Du kan använda solglasögon med styrka

Många väljer det första alternativet med wrap-arounds och här ska vi titta lite på vad det innebär och hur det mäter sig med att ha solglasögon med inbyggd styrka.

Så fungerar det med solglasögon på glasögon

Det som kallas för wrap-arounds är större solglasögon som du kan ha över dina vanliga glasögonbågar. De har skyddande glas eller plast framtill och ofta på sidorna. Det spelar ingen roll om du har båglösa glasögon eller vanliga bågar. Den här metoden fungerar med alla typer av bågar.

Det som händer är att du kommer att ha två glasögonbågar på dig och det är förstås något som kan kännas lite annorlunda. En del tycker att det är för otympligt men detta beror givetvis på vilken typ av wrap-arounds du väljer.

Vilka nackdelar finns det med solglasögon på glasögon?

Det är viktigt att vara medveten om de nackdelar som finns med solglasögon över glasögon. Dels för att du då kan välja rätt modell av wrap-around och dels för att det inte är så dumt att veta vad du kan förvänta dig.

Några nackdelar att beakta är:

 • Det kan kännas som lite mycket att ha två glasögonbågar på sig

 • Ibland reflekteras dina vanliga glasögon i solglasögonens glas

 • Glasögonen och solglasögonen kan repas mot varandra om de inte sitter på ett bra sätt

 • Solglasögon som ska sitta på andra glasögon kan kännas för stora över näsan

Fördelar med wrap-arounds över glasögonen

Nu finns det förstås en rad fördelar med att ha solglasögonen över de vanliga brillorna. Det är ju därför som så många väljer att göra på detta vis.

Några av de främsta fördelarna är:

 • Wrap-arounds är normalt sett inte särskilt dyra

 • Det ser coolt ut med stora solglasögon på detta vis

 • Det är bekvämt att inte behöva linser eller vänta på att de vanliga glasögonen ska byta nyans på glasen då du kommer in eller går ut

 • Du kan fortsätta med glasögonen som du gillar bäst

 • Om solglasögonen går sönder så är det inget som påverkar hur väl du ser då du ändå har dina vanliga glasögon på dig

När du använder wrap-arounds får du skydd hela vägen runt ögonpartiet. Det är också något som kan tala för att välja denna lösning.

Wrap-arounds

Den här modellen kan också fungera ovanpå glasögonen

Vad kommer att passa bäst för dig?

Det viktigaste är att du väljer det som passar bäst för dig. Du kan köpa glasögon på nätet med inbyggt solskydd, det vill säga solglasögon som har styrka, och så kan du köra på vanliga bågar med extra solglasögon ovanpå.

Om du är osäker på vad som kommer att fungera bäst kan det vara klokt att börja med att testa wrap-arounds. De är inte dyra och du kommer snabbt att komma fram till om detta känns okej för dig eller inte. Om inte lär du ändå få användning för dina wrap-around solglasögon vid olika tillfällen. De kan ligga i bilen som backup till exempel.

Tillbaka

Kommentar