profile

Hur ser framtiden ut för glasögon?

Kommer vi att använda glasögon i framtiden eller kommer det att bli onödigt? Istället för att köpa glasögon online kanske vi går till en klinik där vi på några timmars tid får synfelet rättat. Eller så fortsätter vi att köpa korrigerande glasögon online för att sedan inte behöva vare sig brillor eller linser.

Fast hur troligt är det att detta kommer att ske inom de närmsta åren? Glasögon är ju även en form av modetrend. Många tycker att det är roligt att byta glasögonbågar med jämna mellanrum för utseendets skull.

Det finns ju till och med de som har glasögon utan styrka bara för att de tycker att det ser så bra ut. Därmed kan vi nog fastställa att framtiden för glasögon ändå ser ganska ljus ut. Och tekniken för glas och material utvecklas ju så vi får bättre design som gynnar alla som måste ha och älskar glasögon.

Spännande utveckling av glasögonteknik

Redan vintern 2017 kunde man från Umeås Universitet avslöja ny utveckling av glasögon för tandläkare. Smarta glasögon för tandläkare är redan en möjlighet. Dessa gör det möjligt att se på röntgenbilder och tala in uppgifter i journaler på ett smidigt sätt.

Konceptet Holocare från Umeå Universitet kan kallas för banbrytande. Med hologram förändras synintrycken som man får i tandläkarrummet. Det gör att tandläkaren kan jobba på ett helt nytt sätt. Det hela är tänkt att fungera så att tandläkaren kan lägga mindre tid på att ta handskar av och på för att sköta datasystem.

Här har vi en del av framtidens glasögon för yrkesgrupper som tandläkare och läkare. Och det här är ju något som vi också ser inom utvecklingen av glasögon för nöje som till exempel VR glasögon.

vr glasogon

Kommer vanliga glasögon också att bli smartare?

Det kan ju tänkas att design på vanliga glasögon också kan få inslag av den nya smarta tekniken. Inte på så vis att folk börjar gå med stora glasögon som ser ut som tyngre skidglasögon för att kunna se informationen som finns på mobil och dator under en promenad.

Men precis som att universitet och forskare jobbar med ny teknik och design för professionella glasögon så utvecklas den vanliga glasögondesignen. Här handlar det i mångt och mycket om att möta de behov som finns och alltid har funnits bland oss som bär glasögon.

Vi kan tänka oss att framtidens glasögon kommer att:

  • Vara lättare men starkare. Nya material kan introduceras och användas för bättre glasögondesign.
  • Gör det lättare att använda solglasögon med styrka som dessutom är vanliga glasögon med ny teknik som fungerar på ett smidigt sätt.
  • Stå emot repor mycket bättre med beläggningar och glas som är svårt att repa.
  • Ha design som speglar framtidens syn på mode och skönhet.

Märken kommer att hänga med i utvecklingen

Framtidens glasögon kommer säkert att komma från många av de märken som idag är stora inom detta segment. Du kommer att finna Gant glasögon och Peak Performance glasögon i enlighet med framtidens mode. Det tror vi på RenOptik starkt på!

Tillbaka

Kommentar