profile

Varför ser jag suddigt?

Det kan finnas många olika anledningar till att du ser suddigt. Det är inte alltid så att detta beror på ett synfel. Men det är klart att du bör boka in ett test hos optiker innan du beställer nya glasögon online. Om du till exempel ser suddigt på grund av astigmatism så måste du ju uppdatera ditt recept för glasögon så att det blir rätt.

Allergier kan leda till suddig syn

Det finns ju till exempel de som lider av allergier under våren såväl som mot olika ämnen året runt. När du lider av pollenallergi så kan det påverka slemhinnorna som finns omkring ditt öga. Då det kliar och du kliar med händer som inte är så rena är det inte konstigt att du tillfälligt får suddig syn.

Det här betyder ju inte att du har drabbats av ett synfel. Suddigheten går ju över så snart som du behandlar med anti-histaminer eller tar dig till en plats där du inte utsätts för det som orsakar din allergi. På samma sätt kan det vara för dig som är allergisk mot katter och hundar.

Trötthet kan också påverka synen

Idag vet vi att även trötthet kan påverka synen. Om du inte redan nu använder terminal glasögon kan det vara dags för detta. Den som sitter långa stunder framför skärmar tröttar ut sina ögon.

Om du tänker dig att du jobbar med skärm och resten av dygnet sitter med blicken djupt i din mobiltelefon så är det ju inte så konstigt om dina ögon blir trötta. Utöver att du satsar på bra glasögon för skärmanvändning så kan du tänka lite på hur mycket tid du lägger på skärmar.

Allmän trötthet kan också vara något som påverkar hur du upplever din syn. Om du drabbas av huvudvärk eller migrän så kan det också leda till suddig syn.

Medicinering som påverkar din syn

Det är också viktigt att vara medveten om medicin som kan påverka synen. Inte bara för att vissa mediciner kan ge suddig syn. Det finns mediciner som gör det förbjudet att köra bil direkt efter medicinering.

Om du tar en sådan medicin så räcker det inte med rätt glasögon i trafiken. Du kanske måste vänta ett visst antal timmar innan du får köra igen. Du bör alltså vara noga med att se på detta om du tar en ny medicin.

Du kanske inte ens tänker på att ditt synfält förändras av medicinen och då blir det ju extra farligt.

Summering

Som du kan se här ovan så kan det finnas många skäl till att du ser suddigt. Det handlar inte alltid om synfel och behov av ny styrka på glasögonen. Red ut vad som händer med din hälsa om du ser suddigt. Gå till en optiker för att undersöka synen och ponera om det kan vara så att skärmtid, trötthet och medicinering påverkar din syn så att den blir suddig.

synundersokning

Tillbaka

Kommentar