profile

Hur man väljer en ram?

Varför är ansiktsformen inte det enda kriteriet för att välja en båge? 

Glasögonen har länge varit ett medel för att korrigera synen eller för att skydda ögonen från negativa faktorer. De fungerar som ett snyggt tillbehör som kompletterar en karaktär. Detta gör att man behöver fundera väldigt mycket innan man väljer rätt båge, eftersom du kommer bära den varje dag. Att ignorera problemet med att hitta rätt båge kan vara obekvämt och en irritation i vardagen. Vilka faktorer kommer påverka ditt val av båge? Vad behöver man tänka på när man köper bågar online?

Storleken är alltid viktigast

När du hittat rätt storlek på din båge har du tagit dig halvvägs fram. Alla kvalitativa tillverkare inom bågar lämnar parametrar på skalmarna för att vi konsumenter ska kunna ta oss igenom djungeln av storlekar. Den första av alla värden är den som avser linsens bredd, den andra är till näsbryggan och den tredje är längden på skalmarna.

Svårigheten ligger i det faktum att det inte finns några standardstorlekar när det gäller ramar - det är inte som kläder eller skor. Det enda som kan hjälpa lite är att storlekarna ofta är ungefärligt lika varandra i varje storlek. Linsens bredd är vanligtvis inom 44-56 mm. Det är fäst vid 18-21 mm vid linsen bred och 130-145 mm på skalmarna. Sådan information fungerar bra för en person som inte har några speciella ansiktsdrag, såsom mycket nära ögon eller stor näsa. Då kan valet bli väldigt komplicerat.

Här är några kommentarer som gäller detta:

  • Det klassiska rådet - ramen bör inte gå utanför ansiktet om inte bågen är designad på ett sådant sätt. Den övre kanten av bågen bör placeras strax under ögonbrynet eller placeras över den med högst en tredjedel.
  • Typiska tecken på glasögon som inte sitter rätt - ögonbrynen är gömd under ramen. Denna regel är de dock många som ignorerar, allt från den typiska invånaren till stora Hollywoodkändisar.
  • Grundprincipen - Skalmarna är parallella medan de bärs. Om det blir något spår efter dem betyder de att bågen är lite för liten. Om de istället är för stora kommer det att finnas ett mellanrum mellan ansiktet och skalmarna.
  • Näsbryggan finns i två varianter - metall med plastkuddar och helplast utan kuddar. Med plastkuddar går det att justera och anpassa så att den passar bra på din näsa, för bågar med helplast måste bågen sitta bra från början för att det ska passa. Men oftast passar helplast näsbryggor bra på alla människor.

Anpassade styrkor, eller återigen om fokus center

När det gäller att skaffa glasögon med styrka får bågen en av nyckelrollerna. Många vet att de glasögon du provar hos en optiker innehåller plastglas som inte har någon styrka. Dessa glas går inte heller att använda om du endast söker glasögon utan styrkeglas för accessoar. Alla bågar levereras ursprungligen med falska, demo- eller fabrikslinser (olika namn för dessa plug-in-mallar som ersätter mineralglas eller plast), som sedan byts ut mot en lämplig optisk allyl diglycol carbonate, CR39, glas. Dessa glas är väldigt populära nu den senaste tiden.

Nyckeln till att välja rätt linser är att använda ett recept från en legitimerad optiker för att kunna få pupillerna på samma plats som det optiska centrumet på glaset. Annars kommer inte glasen kunna rätta till synen. Detta är ett typiskt fel som många gör när de köper billiga glasögon som inte går efter just personens egna recept.

Alla glas går dock inte att anpassa till alla bågar, utan det gäller att ibland välja en viss typ av båge för speciella glas. En extra bonus är att risken för förvrängningar minskas.

Formen är viktig för alla

Valet av bågar går ofta enligt reglerna om vilken typ av båge som passar vilken typ av ansiktsform, så som kvadratisk, oval eller rund. När man anpassar bågen efter ansiktsformen hjälper de till att korrigera och visuellt dölja vissa brister i ens utseende. Även om många människor nu försöker undvika standard rekommendationer, kan man inte undvika det då det finns en sanning bakom formanpassnignen. Tack vare att dessa principer kommer de som följer dem kunna göra sina ansikten mer attraktivt.

När du köper glasögon för att mer eller mindre använda de dagligen är det viktigt att prova dom. Det är viktigt att känna av ramen samt lyssna på dina egna känslor när du bär dom på. Det är nödvändigt att prova, för att se om de sitter bekvämt, eller om det trycker någonstans eller helt kanske istället är för lösa ect.

Det är viktigt att komma ihåg att bågen kommer bli tyngre när glasen väl sitter i, vilket är omöjligt att få bort. Därför behöver du vrida huvudet några gånger för att se att de verkligen sitter bekvämt åt alla håll. Ett liknande krav ställs även vid inköp av solglasögon, som måste bäras på varma soliga dagar. När det gäller att köpa glasögon online kan det bli lite svårare. Men vissa butiker erbjuder tjänster för att kunden ska kunna låna bågen innan för att testa och se att de passar perfekt för just dem. De siffror som står på dina bågar kan hjälpa vid valet av nya bågar, gällande storlek.

Gå inte vilse bland alla nyanser

Frågan om färgskala för många är lika jobbigt som att hitta rätt storlek på bågen. En del letar bågar efter de typiska färgerna, men gör endast att man inte sticker ut i mängden. De som har en känsla för stil och färg bör prova att välja en båge som sticker ut och ger en touch i looken.

Det är omöjligt att inte göra en anmärkning om vad som anses vara en "klassisk" färg på glasögon. Det är dock inte begränsat till de vanliga gråa, bruna eller svarta. Amber eller sköldpaddsfärgad hör numera också till de klassiska. Den finns med olika stilar och nyanser. För daglig användning fungerar transparenta eller gråa bågar oftast bäst, då de är neutrala.

Urvalet efter färg är ett sällsynt beslut, som bara du kan bestämma. Det är lättare att följa strömmen, men det blir mer intressant om du kan kombinera något från din stil till dina glasögon. För att då få en helt egen look. Några ord om de senaste årens ledande trender. Bland dem - mode för vintageramar. Modeller av oversize har fått stor popularitet, nu till sommaren bär många den populära cateye-modellen på sina solglasögon. Killar föredrar istället den lite mer fyrkantiga modellen, som än idag är populär i alla åldrar.