profile

Vad är glasögonbågar gjorda av?

I Sverige har vi en tillverkningsindustri som klarar av de flesta material så för oss svenskar är det kanske inte så konstigt att tycka att glasögonbågar av olika material ska vara en självklarhet. Men det är förstås så att bågar till glasögon för det mesta är gjorda av plast eller metall. Det är de populäraste materialen.

Vilka material är möjliga?

Rent praktiskt så går det att göra glasögonbågar av i stort sett vilket material som helst. Om du har en 3D-printer kan du skriva ut egna bågar av plast! Bågarna tillverkas av material som:

  • Trä
  • Plast
  • Metall
  • Glas
  • Läder

Inom kategorin plast kan vi också se att det finns företag som gör en grej av att tillverka av återvunna plaster. Det här är ju en allmän trend inom tillverkningsindustrin. Det finns mycket good will i att jobba på ett miljövänligt sätt och ta till vara på de resurser som redan finns i vår värld.

Spännande kombinationer av material för glasögonbågar

Det finns också riktigt spännande kombinationer av material i glasögon. Det kan till exempel vara så att ramen är gjord av metall men den är klädd med plast för att det ska bli mjukare omkring tinningar och öron.

Vad påverkar val av material?

När du köper billiga glasögon online så kanske du tror att de alltid är gjorda av plast men så är det inte. Det finns en hel del saker som kommer att påverka hur mycket det kostar att jobba med ett visst material. Vi kan se att dyra och välkända märken som Gant också jobbar med plast som en självklar ingrediens för sina bågar.

Det finns en rad saker som kommer att bli mer eller mindre bra beroende på material. Aluminium är en populär metall för att den är lättviktig och inte rostar. Men det finns också rostfritt stål som kan passa mycket bra för glasögonbågar.

Funktion och komfort står alltid fokus. Det spelar ingen roll vem som står bakom designen. Om dessa två saker inte är med är det ju få som kommer att rekommendera bågarna så detta tänker man alltid på då ny glasögondesign ska jobbas fram.

Användare vill ha:

  • Lätta bågar
  • Enkel rengöring
  • Justerbarhet
  • Reptålighet
  • Komfort

Plast är väldigt populärt just för att man med detta material får slitstarkhet såväl som lätthet och komfort. Det är också tydligt att just plaster som cellulosaacetat och cellulosapropionat blir alltmer populära bland glasögontillverkare.

När du väljer acetat glasögon så får du både stil och komfort. Det är inte länge så att du måste tumma på det ena eller det andra. Med dagens möjligheter av materialval går det att hitta de perfekta glasögonbågarna. Det här är bågar som du glömmer bort att du har på dig tills du ser dig i spegeln och tänker: vilka snygga glasögon!

Tillbaka

Kommentar