profile

Kan glasögon bli gamla?

Glasögon kan absolut bli gamla och det av flera skäl. Något som alltid är viktigt att hålla koll på är ju glasens skick. Detta oavsett om det rör läsglasögon eller glasögon med styrka för specifikt synfel. Om dina glas är väldigt repade så är dina glasögon för gamla. Det är dags att byta glasen eller både glas och båge!

Det går att byta enbart glas

När det är glaset som är i utslitet skick så kan du byta glas i gamla bågar. Det här är ett bra val för dig som trivs väldigt bra med dina bågar. Samtidigt är det förstås så att repade glas kan vara ett ypperligt tillfälle till förnyelse med helt nya glasögon. Var dock medveten om att gamla glasögon med bågar som är utslitna inte lämpar sig väl för glas-byte.

repade glasogon bord

Glasögon med progressiva glas ska vara väl anpassade

Om du har progressiva glasögon som inte är väl tillpassade till dig så kan det vara ett problem. De kanske har blivit så gamla att de inte längre stämmer för din syn. Då kan du bli trött och det är något som i sin tur kan påverka din hälsa på flera sätt.

Att se suddigt är inte bra. Utöver att du kan få ont i huvudet av gamla glasögon som inte ger dig ett skarpt synfält så kan detta faktiskt göra dig yr. Yrsel är ingen barnlek och kan bli riktigt farligt. Trötthet är ju också något som kan vara en fara till exempel då du kör bil.

Det finns de som blir riktigt dåliga av att ha gamla glasögon på sig. Det kan till och med leda till illamående! Det gäller alltså att fundera lite på hur glasögonen fungerar för att fastställa om de har blivit för gamla.

Mode och stil får också betydelse

Glasögon kan även bli för gamla på så vis att de inte längre känns aktuella. Du kanske har gått med glasögonbågar i svart färg i hur många år som helst. Men så börjar du klä dig mer i färg och då känner du att dina glasögon har blivit gamla rent stilmässigt.

Det är väldigt vanligt att byta till nya glasögon helt enkelt för att man har tröttnat på de gamla. Du måste alltså inte vänta tills de blir repade eller inte längre ger rätta stödet för din syn. Om du känner att dina glasögon är gamla så är det också så!

Hur ofta du byter är upp till dig. Det finns ju personer med gamla glasögon som älskar stilen och som aldrig vill byta. Du får känna efter och fatta beslut som passar dig. Om du har ett par gamla glasögon som fungerar fint och inte är repade kan du ju spara dem som extraglasögon eller för att byta till för dagar då du vill klä dig som förr igen.

Tillbaka

Kommentar