profile

När behöver man glasögon i trafiken?

När du tog ditt körkort kanske du hade perfekt syn. För många kan det vara på detta vis och synen förändras långsamt på ett sätt som kanske inte ens märks. Inte förrän du börjar få ont i huvudet och inser att det är lite suddigt framför dig på vägen. Det är då som du kan få veta att du faktiskt inte får köra utan glasögon!

Vad är det som gäller för glasögon och bilkörning?

För att få köra bil ska du ha 0,5 i synskärpa när du ser binokulärt, det vill säga med båda ögonen. Om du skulle ha sämre synskärpa än så är det alltså viktigt att du har glasögon så att du får den rätta skärpan när du kör.

Om du ska köra buss eller lastbil så är det 0,8 i bästa ögat som gäller och 0,1 i det sämre ögat. Här är det väldigt problematiskt om du inte använder glasögon då du behöver det. Det kan rentav vara brottsligt.

Som privatperson måste du vara medveten om din syn

När du inte jobbar inom trafiken så kommer du ju inte att behöva gå på synundersökningar och du behöver inga intyg för synen. Men det gäller att du tar ditt ansvar och är uppmärksam om hur väl du ser.

När du känner att något har förändrats så måste du boka in en synundersökning. Detta oavsett om du har glasögon nu eller om du aldrig har haft det. Kanske tänker du att det bara är att använda terminalglasögon även i bilen och så blir det säkert. Men så enkelt är det verkligen inte.

Vid ögonsjukdomar eller tillfällig synförsämring

Det kan förstås också vara så att du drabbas av en ögonsjukdom som gör att du tillfälligt inte ser som vanligt. Då måste du se till att använda rätt typ av glasögon när du kör. Om du har en annan sjukdom som gör att du måste ta starka mediciner som rubbar din syn så kan det vara så att det är förbjudet för dig att köra.

När du tar en medicin ska du alltid kolla om det är så att du inte får köra bil under en viss tidsperiod efter att ha tagit medicinen. För ögonsjukdomar så kan det vara så att du måste få ett intyg från en ögonspecialist för att fortsatt få behålla ditt körkort och köra.

Boka in en synundersökning

Om du har misstankar om att det kanske är farligt för dig att köra bil utan glasögon ska du boka in en tid hos en optiker. Därefter kan du skaffa glasögon på nätet här hos oss. Du kan ha ett par för bilen och ett som du använder hemma eller på jobbet. På så vis är du säker på att alltid ha glasögonen i bilen när du behöver dem!

glasogon i bil

Tillbaka

Kommentar