profile

Näskuddarna sitter snett, vad kan du göra?

Om du har glasögon med näskuddar så kan det vara så att du upplever att kuddarna sitter snett. Det här kan hända då de vrider lite på sig. Även om det bara är tal om en liten förändring så märker du det på flera vis. Dels är det inte så bekvämt och dels så kan det se ut som att dina glasögon sitter snett.

Det går att justera näskuddar

Det som är så smart med näskuddar på glasögonbågar är att de är designade för att vara justerbara. Tanken är ju att du ska kunna vinkla på ett sätt som blir rätt för dina ögon. Men det är också detta som gör att näskuddar ibland kan hamna fel.

Det kan ju räcka med att du går in i något eller får en boll i ansiktet. Har du bra glasögon så går de inte sönder av detta. Men näskuddarna kan ju lätt få en ny position som du först märker en stund senare. Då kan du undra hur i hela friden du ska få det rätt igen.

Ta hjälp om du behöver det

Ibland kan det vara skönt att få professionell hjälp med näskuddarna på glasögonen. Det kan ju faktiskt vara så att du även vill byta ut dem. Om kuddarna har blivit slitna och smutsiga så är det ju hög tid. Det kan kosta en mindre slant men det kan det ju vara värt.

Det är viktigt att du inte är för hårdhänt mot dina näskuddar när du försöker vinkla om. Om du märker att det inte går att ändra så att det blir rätt kan det vara så att du faktiskt behöver gå till en optiker som har rätt utrustning för detta.

Köp glasögon utan näskuddar

En annan väg att gå kan vara att välja glasögonbågar utan näskuddar. Istället för att laga glasögon med nya kuddar så kan du välja en båge där man har en integrerad näskudde i själva bågen.

Det här ser lite annorlunda ut och det känns också annorlunda. Idag är det många som föredrar den här typen av glasögonbågar. Det beror på att de är bekväma och just att du slipper mecka med kuddar som vrider på sig.

Fast var medveten om att du kanske inte kommer att känna igen känslan av denna typ av näskudde som inte har samma mjuka form som de traditionella näskuddarna har. Det kan vara klokt att låna hem glasögon och testa för att se hur det hela fungerar.

Om du ändå vill ha näskuddar

Om du ändå känner att det blir bäst för dig med glasögon med klassiska näskuddar så bör du fundera lite på att justera med jämna mellanrum. När du putsar glasen kan du passa på att justera kuddarna så att du aldrig hamnar i situationen att de sitter helt snett.

Tillbaka

Kommentar