profile

Finns det nickel i glasögonbågar?

Om du väljer glasögonbågar som är gjorda av plast så kommer det inte att finnas nickel i dem. Dessutom är det så att bågar enligt rådande EU-regler ska vara nickelfria. Fast det är inte samma sak som att alla bågar för glasögon måste vara helt fria från ämnet nickel.

EU-reglerna betyder i grund och botten att glasögon som säljs inom EU måste vara det som kallas för nickelsäkra. Därmed är det så att du med största sannolikhet kommer att ha en mindre del nickel i bågar som är av metall.

Viktigt – Glasögonbågar av plast eller titan har inte nickel! Det kan du vara säker på.

Vad ska du välja som nickelallergiker?

Även om du väljer bågfria glasögon så är det inte säkert att de är helt utan nickel. Det säkraste valet är modellerna som är gjorda av material som plast och titan. Kanske till och med trä. Dessa kommer inte att ha ämnet som kan irritera din hud.

Nu ska det sägas att nickel som finns i glasögonbågar i mycket små mängder inte bör utgöra något problem för dig. Om det finns nickel i glasögon så sitter det i kärnan. Man använder sig av nickel för att förbättra bågens elasticitet.

Kärnan som har nickel kommer att täckas med flera olika typer av ytbehandlingar. Därmed kommer inget nickel i direkt kontakt med din hud.

plast

Glasögon av plast är nickelsäkra!

Tester av bågar har visat på nickel

Det ska sägas att tester av glasögonbågar som finska Tukes (Säkerhets- och kemikalieverket) testat visade på nickel. Dessutom kunde man i dessa tester se att det var så pass mycket nickel att det finns anledning att notera detta om du är nickelallergiker.

Efter sitt test så tog Tukes kontakt med företagen vars bågar hade nickel för att be de om att dra tillbaka bågarna som inte är i enlighet med EU:s regler. Det rörde sig om 8 olika modeller av 21 som testades.

Intressant att notera är att det faktiskt rörde sig om glasögon från kända märken som Guess, Ray Ban och Disney!

Testa glasögonbågar hemma innan du köper

När du köper glasögon online hos oss har du alltid möjligheten att prova hemma. Det går att få hem bågar gratis och testa. Det här är ett ypperligt tillfälle för dig som är nickelallergiker att bekräfta ett en båge av metall är okej för dig. Ha den på minst en halvtimme för att se om din hud reagerar.

Det här kan också vara viktigt för dig som enbart använder dig av terminalglasögon på jobbet. Nickelallergi är ju sådan att det räcker med en kort stunds exponering för att huden ska irriteras. Om du helst vill ha metallbågar så är det verkligen inte så dumt att testa först för säkerhetens skull!

Tillbaka

Kommentar