profile

Hur många har glasögon i Sverige?

Det är väldigt många svenskar som har glasögon och det kan ju ha olika skäl. En majoritet av glasögonbärare är förstås folk som inte ser ordentligt utan. Men det går ju mode i snygga glasögonbågar så det finns gott om människor som väljer glasögon utan styrka för skönhetens skull!

Med tanke på att folk kan använda solglasögon med styrka, terminalglasögon såväl som läsglasögon så kan det vara svårt att säga exakt hur många som har glasögon i Sverige. Vi måste ju välja kategori…

Det kan vara var tredje svensk som har glasögon

Det finns senare undersökningar som tyder på att var tredje svensk använder någon form av glasögon. Fast det är inte alla som köper glasögon så snart som de inser att synen inte är vad den har varit.

Trots att vi tycker att folk som har glasögon framstår som smarta så kan vi dra oss för att själva skaffa brillor. Det är en ganska stor procentandel av svenskar som behöver glasögon som går omkring i gamla bågar med glas som är repade.

Det är ganska vanligt att känna att synen försämrats utan att göra något åt saken. Även bland de som är vana glasögonbärare. Detta kan ju tyckas lite konstigt med tanke på att cirka 5 miljoner svenskar beräknas använda glasögon av olika slag.

Olika andelar i olika åldersgrupper

Det är också viktigt att inse att det är lite olika andelar svenskar som behöver glasögon i olika åldersgrupper. Bland barn så har man på senare år sett en ökning av barn som blir närsynta. Myopi är en tillstånd som faktiskt kan vara avhängigt av att man ser saker på nära håll mycket eller att man är inomhus mycket.

barn glasogon

Med tanke på detta är det kanske inte så konstigt att närsyntheten ökar bland barn. Det är ju känt att dagens ungdomar sitter inomhus framför skärmar mycket mer än tidigare generationer. Detta tycks ju vara en god förklaring till att behovet av glasögon i denna grupp har ökat.

Men vi kan se samma trend bland äldre svenskar som kanske inte har haft någon antydan till synfel i yngre år. Att vi använder oss mer av skärmar dagen lång märks det på vår konsumtion av glasögon. Det handlar ju både om att korrigera synfel som uppstår av detta och att skydda ögonen mot det blåa ljuset med bra arbetsglasögon.

Glasögon som mode har också betydelse

Att glasögon är en designdetalj är också något som påverkar hur vi använder glasögonen. Även om det finns alternativ som linser så är det inte säkert att folk väljer detta. Det är något alldeles särskilt med ett par fina glasögon som får dig att se lite extra sofistikerad ut.

Samtidigt som du har personer som tejpar sina glasögon för att använda samma par ett årtionde till så finns det personer som är väldigt modemedvetna. De kan ha flera par för att alltid matcha bågarna rätt med kläder och andra modedetaljer.

Tillbaka

Kommentar