profile

Kan jag ha vanlig glasögon under skidglasögon?

Om du tillhör de som tycker att det är skönt att ha glasögon hellre än linser så kan det kännas lite jobbigt med solglasögon såväl som skidglasögon. Hur ska du göra med dina vanliga glasögon då du behöver skydda ögonen mot solen som blänker mot vatten och snö?

Det finns OTG skidglasögon

Det finns något som kallas för OTG skidglasögon. OTG står för Over the Glasses. Samma modell finns för solglasögon som också kan kallas för wrap arounds. När du köper glasögon online behöver du inte fundera på om de kommer att passa under dina skidglasögon och solglasögon om du har OTG-design.

OTG-designen är bekväm och gjord för att ge gott om plats mellan glasögonbågar och glaset på själva skidglasögonen. Det du inte kommer ifrån är att du får dubbla glasögon. Det kan ta lite tid att vänja sig vid.

Fördelar med skidglasögon för glasögonbärare

Det finns förstås flera fina fördelar med skidglasögon som är OTG och har plats för dina vanliga glasögon. Betänk att du använder glasögon för färgblinda. Då vill du ju få ut mesta möjliga av dessa och det särskilt när du är ute och åker skidor.

Med OTG-modellen är det inga problem. Du kan använda samma glasögon som vanligt utan att tänka på att byta eller ta med ett alternativ när du ska ut och åka skidor. Dessutom behöver du inte skaffa solglasögon med styrka då du får skyddet mot solen med skidglasögonen.

Skidhjälmar har också plats för glasögon

En annan lösning kan vara att välja en skidhjälm med visir som skyddar mot solen. Under en sådan hjälm kan du ha glasögon som vanligt. Det är bara att fälla ner visiret för att få extra gott skydd mot sol, vind och snöfall.

Du måste alltså inte hitta skidglasögon med plats för vanliga glasögon under. Om du ändå tänker åka skidor med hjälm så är det ju bara att se till att du får ett bra visir som även fungerar som solglas.

Risken för att dina glasögon immar igen

Det finns förstås en risk för att dina glasögon immar igen under ett visir om ventilationen i hjälmen inte är så god. Detta är något du bör se lite närmre på innan du köper hjälmen. Om du ständigt ska lyfta visiret för att lufta ut imman så blir det ju inte så bekvämt.

Den här effekten får du sällan med OTG skidglasögon. De sitter ju tätt omkring ögonen och utsätts inte för den ånga som kommer från din mun. Fast OTG skidglasögon behöver också god ventilation för att det inte ska bli för svettigt. Särskilt om du kommer att vara ute och åka skidor under längre stunder då du inte rör vid dina skidglasögon.

Tillbaka

Kommentar